Når jeg tænker tilbage på nogle af de bedste ferier, min familie og jeg har haft, er de fælles kendetegn ved dem, at de har indeholdt nogle specifikke elementer.

Én af de bedste ferieoplevelser, jeg kommer til at tænke på, var en tur til Bornholm, hvor familien hver dag vandrede rundt i klipperne. En dag smed vores yngste søn pludselig både sko og strømper og kravlede rundt i klipperne på bare fødder, mens han sang og snakkede løs. Teenagebørnene kunne ikke stå tilbage, når den yngste gik foran, og så var linjen ligesom lagt. Alle hyggede sig.
Så en god ferie behøver ikke koste alverden og kræver heller ikke en masse ting. Her er nogle punkter til, hvad en fantastisk ferie kan indeholde…

  • Bevægelse
  • Afslapning
  • Nysgerrighed
  • Opmærksomhed på hinanden
  • Glemme sig selv

Du kan selv føje flere punkter til listen…

Bevægelse
Bevægelse er et vigtig element for en god ferie, for hvis man bare slapper af hele ferien, bliver man dvask og har derved let til at blive irritabel på hinanden, hvilket ikke er et godt udgangspunkt for en god ferie. Der er ikke tale om lange løbeture, men blot gåture eller fx svømning i poolen/havet, for at holde bevægeapparatet i gang. Kan du samtidig med bevægelsen skabe noget nysgerrighed og opmærksomhed, på det du kommer forbi, så sker der det at man hver især glemmer sig selv lidt. Og når man glemmer sig selv lidt, forebygger man konflikterne. Noget af det der er spændende er, når det man oplever sammen, også giver anledning til at tale sammen. Og når samtalen kan relateres til hverdagen og måske giver stof til eftertanke. Det binder folk sammen, og er super godt. Når jeg taler med mine børn om de ferier vi har haft sammen, så er det når de her ting er lykkedes og er gået op i en højere enhed, at alle taler om disse ferier flere år efter.

Rytme i ferien giver harmoni og glæde
Jeg hører i dag flere forældre, der udtaler, at de synes, det er en lang ferie, børnene skal have, når de har skoleferie. Jeg bliver helt rystet, fordi når jeg tænker tilbage på min ferie, så syntes jeg absolut ikke den var én dag for lang. Nærmere tværtimod; den var adskillige dage eller uger for kort. Men sådan er det jo så forskelligt. Hverdagen for børnene i dag er meget skemalagt og struktureret, hvilket kan give udfordringer, når man lige pludselig har en masse fritid. Hvad er det så lige man stiller op med sig selv? Noget af det man kan gøre, er at man får lavet en form for rytme i hverdagen for vores børn, men måske også en rytme for os selv, hvor vi kommer ind og deler noget af tiden med vores børn. Det er egentlig bare at gøre sig klar, hvad dagen skal være fyldt af. Visse aldersgrupper af børn, sidder 9 timer i gennemsnit ved skærmen i dag, hvilket er ret meget. Et eller andet sted er det jo fint, at de får lov til at sidde ved skærmen, men vekselvirkningen mellem at lave lidt forskelligt er vigtig. Dette er væsentligt at være opmærksom på.

Fokus på spisetider
En anden ting du skal være opmærksom på, er at tiden ikke bare går og at man spiser, når man er sulten, for så kan der godt gå for lang tid mellem måltiderne. Blodsukkeret kan komme til at svinge for meget, hvilket medfører et svingende humør, ked-af-det-hed, irritabilitet, der vokser ud af dette. Sørg for at der er en vis rytme i dit barns ferie men også gerne for dig selv.

Stimulering af børn
Den sidste, men vigtige del, er at vi stimulerer vores børn til at være nysgerrige og får dem til at mærke glæden over, at have muligheden for kigge ind i noget nyt. Altså det at blive begejstret eller fascineret af noget. Man ved at børn der bliver fascineret/begejstret, udvikler en øget kreativitet. Denne kreativitetsevne virker resten af livet, bare den er sat i gang i barnealderen.

Så tænk lidt over, hvordan du får bragt nogle af de ting ind, som du synes, er med til at gøre ferien god. En god ferie kommer ikke af sig selv, den kommer ved at man gør sig nogle tanker, ikke planlægger alt for meget, men heller ikke lader alt ting være alt for frit.