Han har stadig travlt, og han arbejder fortsat mange timer. Men opgaverne er fagligt udfordrende, og han har tid til både medarbejdere og familie. Bugge Ericsson, SM Entreprenørfirma, deltog i Foldberg Lederkursus i 2015, og forandringen fra dengang og til nu i 2017 er åbenlys.

Når Bugge Ericsson skal give en karakteristik af sig selv før kurset, lyder det:
– Det var med tungen ude af halsen fra kl. 5.00 til 18.00. Jeg skulle have styr på alt, vide alt, kontrollere det hele. Når kunden var tilfreds ude i marken, ventede opgaverne hjemme på kontoret. Det kneb med at få sendt regninger og tilbud ud. Jeg manglede det overordnede blik for, hvor virksomheden var. På mit skrivebord lå uafsluttede sager fra de sidste tre måneder, så økonomisk var det heller ikke godt.
Bugge Ericsson fortæller, at der i dag er styr på administrationen og dermed indtjeningen:
– Det giver plads til, at vi kan udvide forretningen og tage tre-fire mand mere ind. Alt, hvad vi rører ved i dag, er en succes, glæder han sig.

Farvel til rutine – goddag til faglighed
– På lederkurset snakkede vi om, at vi betragter os selv som uundværlige, men… det er vi måske ikke, erkender Bugge Ericsson.
Han gav sig til at løsne grebet, ansatte projektledere og overlod driftsopgaverne til dem. I dag tør han give ansvar til sine ansatte:
– Det bedste er, når medarbejderen selv tager en beslutning. Ofte er den bedre, end den jeg selv ville have taget, siger han i dag.
SM Entreprenørfirmas medarbejdere kører i dag selv 99 procent af opgaverne, og chefen kan koncentrere sig om den ene, hvor sagen er mere speciel:
– Det er meget sjovere at være leder på den måde, for jeg har ikke længere rutine-opgaverne men kun de fagligt spændende sager. Samtidig har jeg tid til at køre rundt og pleje kontakten til mine medarbejdere og at sætte mig ind i, hvad der sker af nytænkning og innovation inden for vores branche.

Fleksibel hverdag med plads til familie
Bugge Ericsson siger, at han stadig arbejder meget:
– Når mine medarbejdere kan have lange dage, kan jeg også. Men nu kan jeg tage en halv dag fri, hvis familien har behov for det, så jeg har fået en mere fleksibel hverdag. Når der sker noget uforudset, kan jeg bedre håndtere de ’ildebrande’, som man ikke undgår i en virksomhed. Fleksibiliteten betyder meget.
Udviklingssamtaler med medarbejderne (MUS) var tidligere svære at skabe plads til:
– I foråret har vi over tre uger afviklet samtaler rundt omkring. Min kone og jeg tog et par dage ud af kalenderen for at møde et arbejdshold i Holbæk, og vi havde samtidig en hyggelig tur. Det ville jeg slet ikke kunne gøre for to år siden. I løbet af de dage vi var afsted, fik jeg højst 10 telefonopkald. Der er styr på det herhjemme.

Åd kameler

Overgangen fra at være perfektionist, have trang til at kontrollere alt og til i dag at nyde, at dygtige medarbejdere tager ansvar, har krævet tilvænning:

– Jeg har ædt nogle kameler undervejs. Men i dag nyder jeg, at jeg kan koncentrere mig om mine opgaver i stedet for at blive afbrudt af telefonen hele tiden. Før hang jeg fast i drift. I dag er jeg virksomhedsleder, slutter Bugge Ericsson.

  • Bugge Ericsson har været daglig leder hos SM Entreprenørfirma A/S, Roslev siden 2010
  • Entrepriser inden for alle typer af kloakering
  • Speciale i nedfræsning af rør og dræning med kædegravere
  • 22 medarbejdere, heraf tre projektledere ansat gennem de seneste to år
  • Familievirksomhed i tre generationer i Roslev i Salling.